eSport hold, klubber og organisationer

Mens eSportens fremgang fortsat vækster med frembrusende hast, så er der en række spændende tendenser, der gør sig gældende i løbet af processen. Denne artikel fokuserer på en af disse tendenser, nemlig hvordan organisationer, hold og klubber fungerer indenfor eSportens verden, og især hvilke hold og klubber, der har gjort sit præg på eSport.

Hvad er et eSport-hold, en eSport-klub eller -organisation?

En af de største problemer for eSport generelt har altid været folks fordomme og forståelse af, hvad eSport egentlig er. I manges øjne er den stereotype gamer, professionel eller ej, stadig unge teenage drenge, der ikke sjældent forlader computerskærmen og ikke er tilstrækkelig fysisk aktiv. Det har gjort, at mange har svært ved at forholde sig til eSport, som en reel konkurrencesport, der bliver udøvet på professionel plan.

En ny tendens indenfor eSport er indtræden af ”normale” sportsklubber i de bedste ligaer i store titler som Counter-Strike: Global Offensive, League of Legends, Dota 2, FIFA, mm. Det er en enorm sund ting for eSport, da det er med til at skabe en lang bredere accept, når klubber som F.C.K, Manchester United, Manchester City, PSG, Miami Heat og mange flere klubber fra de største sportsgrene i verden, opkøber professionelle gamer hold til store millionbeløb. Derudover har flere sportsklubber også indgået et samarbejde med allerede eksisterende eSports-organisationer. Flere ting tyder på, at eSport står foran et internationalt gennembrud, der gør, at eSport kan blive anset som en konkurrencesport, der accepteres og følges af flertallet.

Herunder har vi konstrueret to lister – en over danske eSport-hold, -klubber og -organisationer og en over internationale -hold, -klubber og -organisationer:

Danske eSport-hold, -klubber og -organisationer

De store hold og klubber på dansk jord er hovedsageligt bestående af hold, der spiller i titlen, Counter-Strike: Global Offensive. Counter-Strike er uden tvivl den mest populære eSport herhjemme i Danmark.

Copenhagen Wolves
Copenhagen Wolves var en af de største eSport-hold, der har eksisteret på dansk jord. Copenhagen Wolves er samtidig også et klart eksempel på, hvor meget administration og investeringer stadig er en mangelvare for eSport. Copenhagen Wolves blev i 2009 startet og blev lukket igen i midten af 2016, da Copenhagen Wolves’ stifter, Jakob Lund Kristensen, var med til at opstarte andre mere succesfulde projekter indenfor eSport, hvilket resulterede i, at han ikke længere havde tid eller ressourcer til at drive Copenhagen Wolves også. Kæmpe danske stjerner som ’Bjergsen’, ’dev1ce’, ’Svenskeren, ’Xyp9x’ og ’Agge’ har haft sine rødder, og er blevet udviklet som talenter i Copenhagen Wolves.

Astralis
Astralis er en dansk eSport-organisation, der er opstartet af en række investorer, eSport-individer og holdets egne spillere i januar 2016. Sunstone Capital og Tommy Ahlers er iblandt investorerne, der har investereret i Astralis, der i skrivende stund befinder sig på førstepladsen af verdensranglisten i Counter-Strike: Global Offensive. Astralis har på nuværende tidspunkt kun et Counter-Strike hold, men har udtalt, at planerne i fremtiden er at ekspandere til yderligere titler.

North
Parken Sport & Entertainment og Nordisk Film har i samarbejde grundlagt eSport-holdet, North. Investeringen skete i januar 2017. North opkøbte det danske Counter-Strike hold, der før spillede under organisationen, Team Dignitas. Udover Counter-Strike er North i færd med at etablere sig på den professionelle Dota 2- og FIFA-scene også. Andre danske sportsklubber som OB og F.C. Midtjylland er også ved at træde ind på eSport-markedet.

Tricked eSports
Tricked eSports blev startet i 2012 som et forsøg på at samle talentudvikling og spillere under et tag i det jyske hovedkvarter. Meget er siden da sket for Tricked eSports. De seneste nyheder for klubben er investeringer fra Lars Seier og Seier Capital, der i samarbejde med Bjarne Riis ser stort potentiale i eSport og klubben. Tricked er mest kendt for titlerne Counter-Strike, League of Legends, FIFA, Call of Duty og Heroes of the Storm.

Heroic
Heroic eSports er et hold, der meget lig Astralis er baseret på investeringer fra investorer, men især har afsæt i spillerne på holdet, der er medstartere af brandet. Heroic havde i starten stor succes med deres Counter-Strike hold, hvilket var med til at sætte gang i brandet. Heroic har haft sine op- og nedture siden da, men befinder sig stadig blandt toppen i Counter-Strike.

Internationale eSport-hold, -klubber og -organisationer

På verdensplan er det lidt en anden historie end på den danske eSport-scene. Selvom vi i Danmark har mange stortalenter indenfor eSportens verden, og derudover har danske hold, der konkurrerer på højeste plan i stort set alle eSport-titler, så er den danske eSport-scene stadig langt bag mange andre nationer. Herunder er nævnt en række af de største navne indenfor eSport:

Fnatic
Fnatic er for mange den ledende eSport organisation, der har hold i alle store, små eller nævneværdige titler. For at være en del af Fnatic er man samtidig nødt til at konkurrere på det absolut højeste plan indenfor den givende titel. Fnatic har hovedkvarter i England og fortsætter med at udvide klubben med yderligere hold i flere og flere titler.

Natus Vincere (Na’Vi)
Natus Vincere (I normal omtale: Na’Vi) er en ukrainsk-baseret organisation, der har stået for en stor del af eSportens udbredelse i Østeuropa og Rusland. Oversat fra latin betyder navnet ”Født til at vinde” eller ”Born to Win”, hvilket er noget som organisationens eSport-hold, lever op til. Na’Vi har været med fra start i titler i som Counter-Strike, Dota og World of Tanks.

Team Dignitas
Team Dignitas er et ældre engelsk brand, der har organiseret nogen af verdens bedst eSport-hold og spillere siden 2003. Det danske Counter-Strike hold North spillede førhen under Team Dignitas. Det samme har størstedelen af Astralis’ mandskab også gjort nogen år tilbage. Team Dignitas begår sig i mange store eSport-titler.

Team SoloMid
Team SoloMid (Også kaldt TSM) er et projekt, der blev opstartet af League of Legends spilleren, Andy Dinh også bedre kendt som ’Reginald’. TSM var en base for League of Legends spillere, der søgte information, guides eller lignende ting. TSM fik hurtigt et League of Legends hold, og har været en del af alle LCS NA finaler. Siden da har organisationen etableret hold i lang række eSport-titler. En dansker, der har gjort sig velbemærket igennem TSM, er Søren ’Bjergsen’ Bjerg, der trådte i Reginalds fodspor som TSM’s mid-laner.

Cloud9
Cloud9 er en amerikansk baseret organisation, der har været med hele vejen i eSportens fremgang, især i hjemlandet. Med hold i stort alle titler du kunne forestille dig, har Cloud9 altid været med til at dreje eSport i en langt mere professionel retning.

Team Liquid
Team Liquid er hollandsk organisation, der har sine rødder fra StarCraft. Udover at have de nogen bedste hold og spillere i mange store titler så står Team Liquid for den største eSport wiki, video- og skrivearbejde og har stået for meget førende eSport indhold.

Virtus.Pro
Virtus.Pro er russisk eSport-organisation, der har været med til at brede eSporten i den del af verden. Virtus.Pro er en af de mest dominerende hold i de østlige dele af Europa og Rusland. Man finder Virtus.Pro i titler som Counter-Strike, Dota 2, World of Tanks og mange flere.

FaZe Clan
FaZe Clan er af mest populære amerikanske eSport-organisationer. Det er i særdeleshed i Call of Duty, at FaZe Clan har sine rødder. I dag har FaZe Clan hold i Counter-Strike, Overwatch og Call of Duty. Derudover producerer FaZe Clan en lang række Youtube-indhold, hvilket er med til at gøre dem populære i eSporten.

OpTic Gaming
OpTic Gaming er en amerikanske organisation, der er virkelig populær i USA. OpTic Gaming har hold i titlerne: Call of Duty, Halo, Gear of War og Counter-Strike, og er iblandt toppen indenfor netop disse titler.

SK Telecom T1
SK Telecom T1 (i normal tale: SKT) er et koreansk League of Legends hold, der har været en af de mest dominerende hold i League of Legends’ historie. SKT er det eneste hold, der har vundet Worlds mere end én gang. Det koreanske mandskab har dog også formået at vinde den største League of Legends turnering hele tre gange. SKT er uden tvivl det mest legendariske hold, når det kommer til League of Legends.

18+ | Spil ansvarligt -  Test dig selv med Gamalyze! | Regler og vilkår gælder | StopSpillet - Ring til 70 22 28 25 | Udeluk dig via ROFUS | Kommercielt indhold